2021 - Novi carisnki propisi EU

OBAVEŠTENJE O NOVIM EVROPSKIM REGULATORNIM PROMENAMA

Poštovani korisnici portala Speedy GONZALES

Obavešavamo Vas o novim evropskim regulatornim promenama, uključujući Sistem kontrole uvoza (Import Control System – ICS2) i ukidanje PDV-a De Minimis, (tj. uvođenje plaćanja PDV-a za pošiljke vrednosti do 22 EUR).

Evo kratkog podsetnika o navedenim promenama:

Mart 2021.  Sistem kontrole uvoza (Import Control System – ICS2)

Unapređenje Programa sigurnosnog pregleda (Security screening program) zahtevaće slanje podataka sa tovarnog lista carinskim vlastima EU na pregled i odobrenje – pre utovara u zemlji izvoza. 

Ovo se odnosi na sve pošiljke koje su upućene u zemlje EU ili su u tranzitu kroz EU, uključujući pošiljke poslate u Norvešku i Švajcarsku.

Jul 2021.  Plaćanje PDV-a za pošiljke vrednosti do 22 EUR

Uvodi se plaćanje PDV-a za pošiljke vrednosti do 22 EUR. 

Pošiljke vrednosti od 22 do 150 EUR podležu naplati PDV-a kao i do sada, a pošiljke čija vrednost prelazi 150 EUR podležu procesu formalnog carinjenja. 

Ovo se odnosi na pošiljke koje su poslate iz bilo koje zemlje u EU i Veliku Britaniju.

 

Obrazloženje

Ovim promenama carinsko regulatorno telo EU sprovodi zahteve koji se odnose na pružanje potpunih i tačnih carinskih podataka u cilju optimizacije sigurnosnog i bezbednosnog pregleda, kao i borbe protiv falsifikovanja i piraterije, sprečavanja nelojalne konkurencije i osiguranja pune naplate carina i poreza.

 

Podrška

Da bismo Vam pružili podršku u ovom prelaznom periodu, kreirana je namenska internet stranica putem koje možete pristupiti nizu informacija čiji je cilj da osigurate da je Vaše poslovanje spremno za ove regulatorne promene. Stranica www.dhl-eucustoms.com obuhvata:

• Detaljan pregled carinskih promena u EU,
• Vodič za razumevanje uticaja na slanje pošiljki,
• Odgovore na najčešće postavljena pitanja,
• Korisne linkove.

Verujemo da će Vam ove informacije pomoći u pripremi za predstojeće regulatorne promene i pomoći Vam da razumete razloge za potrebna prilagođavanja – kao i implikacije na Vaše poslovanje i slanje pošiljki ako to ne učinite.

Stojimo Vam na raspolaganju za sve dodatne informacje i asistencije.

 

S uvažavanjem, Vaš

Speedy GONZALES